Loading color scheme

Athens UHD

Υπάρχει λοιπόν contemporary ηλεκτρονική σκηνή στην Ελλαδίτσα μας που να ακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις; 

Ο ιθύνων νους της TRIAL&ERROR, Μάριος Νάρης (aka bonebrokk), απαντάει με ένα βροντερό «ΝΑΙ», από την πλευρά της Αθήνας, μέσω της φρέσκιας ψηφιακής συλλογής Athens UHD.  Μέσα σε μία ώρα και κάτι  συναντιούνται οι  παλιές καραβάνες της σκηνής όπως ο Mr Statik, η Giganta, οι ice_eyes (nutty wombat), o ΑΣΤΥΤΕΚΚ (Lower parts)κ.α. με νεότερους που αυτή την στιγμή χαράζουν την δική τους πορεία και είναι εντυπωσιακά τα διαμάντια  από παιδιά που δεν έχουν μέχρι στιγμής δισκογραφική παρουσία.

Μετά από 2 επίσημες κυκλοφορίες , το bassline techno “Hollow Systems” του αφεντικού της και άλλο ένα 12’’ του Dervisis (aka Kid Flicks), αίσθησή μου είναι  πως με αυτό το τρίτο εγχείρημα η T&E εδραιώνει την παρουσία της στα διεθνή μουσικά τεκταινόμενα και καθιστά εαυτόν έναν από τους  trend setters της εγχώριας, ή καλύτερα αθηναϊκής, σκηνής.  Βέβαια να σημειώσουμε εδώ ότι το όνομα είναι κάπως παραπλανητικό γιατί και ο Aroent, αν δεν κάνω λάθος, είναι εκ Θεσσαλονίκης Βερολινέζος αλλά και ο Pass the knife( Tendts) πρέπει να είναι Σαλωνικιός , ας το πούμε όμως ποιητική αδεία.

Σχεδόν σύσσωμο, λοιπόν,  τo σύγχρονο ηλεκτρονικό  αθηναϊκό γίγνεσθαι παρελαύνει  φορώντας  τα καλά του και προσπαθεί να σου επικοινωνήσει πως οραματίζεται την club σκηνή της Αθήνας. Λέω “φορώντας τα καλά του”  γιατί σε τέτοιες digital συλλογές δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο οι καλλιτέχνες να “αδειάζουν” κομμάτια που αραχνιάζουν στα συρτάρια. That’s not the case με την Athens UHD! Εδώ θα βρεις ολόφρεσκα κομμάτια και μάλιστα από το πάνω ράφι. 

Πως οραματίζονται λοιπόν στα γραφεία της Τ&Ε  το ηχόχρωμα των clubs της πόλης που ζούνε;  Ο ήχος της hypermedium συναντάει την Modern Love και ο Zomby φλερτάρει αδιάκοπα τον Burial ενώ τους παίρνει μάτι ο Four Tet ψάχνοντας ευκαιρία να μπει στην φάση με τον Terror Danjah να σερβίρει μαύρα ισοτονικά.  Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στην Αττική. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, θα δυσκολευτεί πολύ κάποιος να ακούσει έστω και ένα από τα κομμάτια της συλλογής σε κάποιο club του άστεως. Πιο πιθανό είναι σε festival ή σε κάποιο ψαγμένο barακι, κάποια περασμένη ώρα που ο DJ τα έχει πιει λίγο και γουστάρει. Το εντόπιο κοινό μάλλον δεν είναι έτοιμο για αυτή την μουσική, ευτυχώς όμως στο εξωτερικό διψάνε, εξού και τα διάφορα αφιερώματα στην συλλογή όπως αυτό που έκανε το Beatport με το που αυτή βγήκε στα ψηφιακά ράφια του bandcamp.

Ενδιαφέρον και αισιόδοξο για μας είναι ότι, ενώ διεθνώς στο συγκεκριμένο είδος οι γυναίκες είναι μετρημένες στα δάχτυλα και σίγουρα δεν αποτελούν τα πρωτοκλασάτα ονόματα,  στην συγκεκριμένη συλλογή παρατηρούμε ότι είναι σημαντική δύναμη και πραγματικά θέλω να δω τα επόμενα βήματα τους.

Για να μην πολυλογούμε η συλλογή είναι must have αν θες να δείς τι παίζει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, διατρέχει ένα μεγάλο φάσμα της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής, των διαφορετικών προσεγγίσεων αλλά και των  ηλικιών. Κλείνοντας θα ήθελα , ενώ ξέρω ότι δεν  είναι σωστό, να παραθέσω τα προσωπικά μου αγαπημένα.

Τα δύο πρώτα είναι από δυο project που ξέρω πως ότι και να ακούσω θα μου αρέσει πάντα. Το πρώτο είναι  το eargasmic  “Mouth Foot” των   ice_eyes και το δεύτερο ο επίλογος του compilation, “Foundation”  του Jennisek. Τα άλλα δύο θα σας κάνουν να ψάξετε να βρείτε τι άλλο έχει βγάλει ο καλλιτέχνης και που θα το βρείτε. Ο λόγος για το μελωδικό techbreak  “nesus chant”  του bonebrokk  και τέλος,  το καθαρό techno με τις αναλογικές  εκλάμψεις Untitled του FXLNG.

Well done boys and girls!

 T.G. 

Υποστηρίζετε την συλλογή εδώ 

https://trialnerror.bandcamp.com/album/athens-uhd